Purmerend, onze thuisbasis, is zeer centraal gelegen in Noord-Holland. Purmerend telt bijna 80.000 inwoners en de gemeente maakt onderdeel uit van de Stadsregio Amsterdam. Purmerend is zeer geliefd om te wonen, juist vanwege de centrale ligging. Veel forensen
kiezen dan ook voor Purmerend. Er zijn zeer goede busverbindingen met Amsterdam, waaronder ook expressbussen, die direct naar bepaalde kantoorterreinen in Amsterdam rijden. Sinds de opening van de tweede Coentunnel en de spitsstrook is ook de autoverbinding stukken verbeterd.
Openbaar vervoer Purmerend
Purmerend heeft drie treinstations: Purmerend Weidevenne, Purmerend en Purmerend Overwhere. De trein rijdt richting Hoorn-Enkhuizen of richting Zaandam-Amsterdam. Het busvervoer wordt verzorgd door EBS. De buslijnen 304, 307 en 308 rijden vanuit afzonderlijke wijken van Purmerend naar Station Noord (Amsterdam) van De Noord/Zuidlijn. Buslijn 301 rijdt vanaf Edam door Purmerend naar Station Noord (Amsterdam) en ook buslijn 305 rijdt naar Station Noord (Amsterdam) via Middenbeemster en Purmerend vanuit De Rijp. Vanuit Overwhere rijdt buslijn 306 rechtstreeks naar het Centraal Station van Amsterdam. Om files te vermijden wordt er langs de N235 gebruik gemaakt van een busstrook, zodat Amsterdam met de bus filevrij kan worden bereikt.
Wijken in Purmerend
Purmerend bestaat uit zeven verschillende wijken:
Centrum
De oudste wijk van Purmerend bestaat uit drie onderdelen: de binnenstad, Stationsbuurt en Zuiderpolder. De binnenstad is het oude stadscentrum van Purmerend. De net vernieuwde Koemarkt functioneert als gezellig uitgaanscentrum met diverse restaurants, kroegen en café’s. Het Willem Eggert Centrum is het winkelcentrum van Purmerend, waar de grote winkelketens gevestigd zijn, zoals Hema, H&M maar ook de wat kleinere winkels en theater de Purmaryn. Om het winkelcentrum heen is er een keur aan grote en kleinere retailers te vinden.
De Stationsbuurt en Zuiderpolder liggen vlakbij de binnenstad. De stationsbuurt bestaat voornamelijk uit oude arbeiderswoningen en gezellige straatjes en is gelegen vlakbij het treinstation van Purmerend. Een aantal jaren terug is er ook een aantal appartementencomplexen gebouwd. De Zuiderpolder is direct gelegen aan het centrum met allerlei leuke oude straten zoals de Vooruitstraat.
Overwhere
Deze wijk is in de jaren ’60 en ’70 gebouwd en ligt ten Noordoosten van het centrum van Purmerend. Onderdeel van deze wijk is de Wagenweg en omgeving. Hier zijn de grootste Supermarkten gevestigd, zoals bijvoorbeeld de Albert Heijn XL, een grote Lidl en een grote
Deen. Ook zijn er in deze wijk 2 winkelcentra gevestigd. Het Wormerplein nabij de Van IJsendijkstraat en Shoppingcentrum Overwhere nabij het appartementencomplex De Roerdomp. Een groot gedeelte van de Purmerendse Scholen Gemeenschap (PSG) is in deze wijk gelegen. De Karekiet en de Beuk zijn de 2 sporthallen in de wijk. Ook zijn er diverse sportvelden te vinden, zoals de hockeyclub, de honkbalclub, de handbalclub, de rugbyclub, de tennisvereniging Elckerlyc en voetbalvereniging Purmersteijn heeft hier zijn thuisbasis. Het bedrijventerrein de Koog ligt ook in deze wijk.
Overwhere dankt zijn naam aan de uitbreiding van Purmerend, welke over het oude water de Where werd gestart. Tevens staat er in de Overwhere een monumentaal katholiek kerkhof wat thans dienst doet als expositie locatie van moderne kunst. Achterin de Wheermolen is er een ijsbaan met zomers skate mogelijkheden. Er ligt een heuse wedstrijdbaan waar regelmatig wedstrijden worden gehouden. Voor de gehele Purmer is er de mogelijkheid om te golfen en te wandelen in het Purmerbos.
De volgende basisscholen zijn in de wijk gelegen:
– Eerste Montessorischool (locatie Torenmolen)
– Klim-op (Oecumenisch)
– ’t Prisma (Oecumenisch)
– ’t Carrousel (Openbaar)
Wheermolen
De wijk de Wheermolen is gelegen aan de andere zijde van het spoor en hier is ook een treinstation te vinden. In het midden van de wijk is het winkelcentrum Makado gelegen. In deze wijk vind je het kinderparadijs, een heel geliefde plek voor de Purmerendse jeugd. Ook ligt er een ijsbaan/skeelerbaan. De Purmerdijk is de grens tussen deze wijk en de Purmer-Noord. Deze dijk is een mooie plek om te fietsen en wandelen.
De volgende basisscholen zijn in de wijk gelegen:
– De Wheermolen (Openbaar)
– ’t Prisma (Oecumenisch)
De Gors
De wijk de Gors is gelegen ten Zuiden en Westen van het Centrum van Purmerend. Deze wijk kan in twee gedeeltes worden gesplitst. De Gors-Noord en de Gors-Zuid. De Gors-Zuid is voor een groot gedeelte in de jaren ’70 gebouwd en is de laatste wijk waar nog aardgas aanwezig is. De nieuwere wijken van Purmerend zijn allemaal aangesloten op Stadsverwarming. De Gors-Zuid loopt helemaal door tot de Zuidelijke weg, de Verzetslaan. Vrij centraal gelegen in de wijk ligt het winkelcentrum “De Gors”/”Zwanenbloem”. De Gors-Noord is een nieuwere wijk en ligt meer ten Oosten van het Centrum van Purmerend. Dit is de eerste wijk in Purmerend met Stadsverwarming. In deze wijk is het Waterland Ziekenhuis gelegen en is ook een kantoren gelegen, alsook de Bioscoop van Purmerend (JT).
De volgende basisscholen zijn in de wijk gelegen:
– Trifolium (Oecumenisch)
– De Ranonkel (Openbaar)
– Vrije school Waterland
– Willem Eggert (Openbaar)
– Het Tangram (Openbaar voor speciaal onderwijs)
Purmer-Noord
De Purmer-Noord is voor het grootste gedeelte gebouwd in de jaren ’80 en ligt ten Oosten van de Wheermolen. Deze grote wijk is erg divers. Zo is direct bij entree van de wijk via de Waterlandlaan het Leeghwaterpark gelegen met het Purmerendse Zwembad: het Leeghwaterbad. Vervolgens is de wijk hierachter gelegen met 3 hoofdwegen, de Van Osweg, aan de zijde het park en de Purmerdijk, De Overlanderstraat in het midden van de wijk en de Grotenhuysweg aan de Zuidwestkant van de wijk. De Overlanderstraat loopt vanaf het Tilburyplein richting het winkelcentrum van deze wijk: Het Gildeplein. De Grotenhuysweg verbindt de Verzetslaan met het industrieterrein, de Baanstee. Aan deze weg is park de Uitvlugt te vinden en vlakbij is ook de Westerweg gelegen. De Westerweg is een geliefde plek om te wonen met veel grote vrijstaande woningen. Ook is hier het golfterrein Burggolf gelegen. Bedrijventerrein de Baanstee is verdeeld over de Baanstee Oost en West. Op dit moment is ook de Baanstee Noord in ontwikkeling aan de overzijde van de N244.
De volgende basisscholen zijn in de wijk gelegen:
– De Boemerang (Openbaar)
– De Toermalijn (Oecumenisch)
– De AkkerDijk (Openbaar)
Purmer-Zuid
De Purmer-Zuid is gebouwd vanaf halverwege jaren ’80 tot en met de jaren ’90. Deze wijk is groen en ruimtelijk opgezet, met vrij veel waterpartijen en ligt ten Westen van de Gors en ten Zuiden van de Purmer-Noord. In het eerste gedeelte, bereikbaar vanaf de Waterlandlaan,
ligt zowel sporthal de Vaart als winkelcentrum Het Meerland. Het Zuidelijker gelegen gedeelte is door middel van een groot park (De Driegang) afgescheiden van het Noordelijke gedeelte. Door dit gedeelte van de wijk loopt de Persijnlaan als centrale weg door de wijk.
Aan de overzijde van de Verzetslaan ligt de zogenaamde Goudkust van de Purmer-Zuid. Deze wijk ligt als het ware ingeklemd tussen de Verzetslaan en de Westerweg. Deze wijk onderscheidt zich door de wat luxere bouw en een groter aantal vrijstaande huizen en 2/1 kapwoningen. Aan de Westerweg is de Manege gelegen alsook is het Purmerbos.
De volgende basisscholen zijn in de wijk gelegen:
– ’t Pierement (Openbaar)
– Tweede Montessorischool (Locatie Salland)
– Het Baken (Oecumenisch)
– De Vlieger (Oecumenisch)
– De Delta (Openbaar)
Weidevenne
De nieuwste wijk van Purmerend is de Weidevenne. Men is eind jaren ’90 begonnen met bouwen en nog altijd is de wijk niet geheel afgebouwd. De wijk ligt aan de overzijde van het Noordhollands kanaal en bevindt zich feitelijk ten westen van de Gors en de binnenstad. Het oudste gedeelte van de wijk ligt aan weerszijden van de Aziëlaan, welke de centrale entree van de wijk vormt over het Noordhollands kanaal. Aan het einde van de Aziëlaan ligt het winkelcentrum van Weidevenne: het “Van Damplein”. Hierachter is ook direct het treinstation “Purmerend Weidevenne” gelegen. De straten Laan der Continenten, Amazonelaan en Zambezilaan vormen de hoofdwegen van de wijk.
Weidevenne wordt aan alle kanten omzoomd door groengebieden. Voetbalvereniging FC Purmerend heeft zijn thuisbasis aan de Noordzijde van de wijk, nabij de oprit naar snelweg A7. Het meest recente gedeelte aan de Noordoost zijde van de wijk is door de komst van de Melkwegbrug direct verbonden met het centrum van Purmerend, waardoor direct het centrale busstation van Purmerend, het Tramplein wordt bereikt.
De volgende basisscholen zijn in de wijk gelegen:
– De Nieuwe Wereld (Openbaar)
– De Kraal (Brede school)
– Kawama (Oecumenisch)
– De Koempoelan (Openbaar)
– De Marimba (Oecumenisch)
– Het Plankier (Openbaar voor speciaal onderwijs)
– De Weide (Openbaar)
Een kijkje in de toekomst van de Beemster en Purmerend
De toekomst voor de Gemeente Purmerend ligt in de Beemster. Vooral Zuidoostbeemster zal een nieuwe locatie zijn waar gebouwd gaat worden. Momenteel zijn er al plannen en is het de bedoeling dat er een nieuwe uitbreiding komt. De Beemster zal per 2020 een onderdeel van Gemeente Purmerend worden. De Zuidoostbeemster kenmerkt zich door zijn landelijke karakter en gunstige ligging van het centrum van Purmerend.