Tips om uw huis veilig achter te laten tijdens uw vakantie

De zomervakantie is begonnen en u heeft allerlei leuke plannen in het vooruitzicht: op vakantie, dagjes weg. Maar u bent dan van huis en hoe zorgt u dat uw woning veilig is voor inbrekers? Wij hebben 6 tips voor u opgesteld om te zorgen dat u met een gerust hart er tussenuit kunt deze zomer.

  1. Kies voor gecertificeerde sloten. Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen, (garage)deuren en eventuele lichtkoepels. Ook boven, vooral als deze makkelijk te bereiken is door bijvoorbeeld een uitbouw of erker.
  2. Sluit altijd alle deuren en ramen. Vergeet vooral niet wc-raampjes of ramen en deuren van een garage.
  3. Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten. Een inbreker kan op die manier anders zo een raam inslaan en zo de deur openen of binnenkomen via de methode van gaatjes boren.
  4. Regel sociale controle. Vraag buren, familie of kennissen om een oogje in het zeil houden. En bij langere afwezigheid: vraag ze de brievenbus regelmatig te legen en de post op een plek neerleggen die van buitenaf niet te zien is. Bijvoorbeeld een kast.
  5. Houd uw afwezigheid vooral voor uzelf. Inbrekers maken ook gebruik van social media, dus laat niet weten dat u op vakantie bent via Facebook of Twitter, uw antwoordapparaat of voicemail.
  6. Zorg voor een bewoonde indruk. Laat diegenen die op uw huis passen ook regelmatig wat veranderen, dus de gordijnen dicht en open en even wat kopjes op tafel zetten (en weer weghalen uiteraard). Daarbij raden wij aan geen gebruik te maken van automatische (willekeurig getime-de) lichten. Dieven kennen deze truc en hebben andere manieren om te checken of de wisselingen in lampen echt zijn of automatisch ingesteld zijn.