Het financiĆ«le voordeel van gunstige energielabels bij woningaankoop šŸ”‹

De invloed van het energielabel op de maximale leencapaciteit van een hypotheek is sinds 1 januari 2024 een doorslaggevende factor bij het kopen van een woning. Deze nieuwe regeling heeft directe gevolgen voor potentiƫle huizenkopers, aangezien een gunstiger energielabel hen in staat stelt een aanzienlijk groter bedrag te lenen. De mate van invloed op de leencapaciteit varieert, afhankelijk van het energielabel dat aan de desbetreffende woning is toegekend.

Wat zijn de voordelen van een energielabel?

Een energielabel voor een woning is als het ware het paspoort dat de energiezuinigheid van een gebouw valideert. Dit label biedt gedetailleerd inzicht in de energie-efficiƫntie van de woning, waarbij factoren zoals isolatie, verwarmingssystemen, ventilatie, en het gebruik van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen worden beoordeeld. De classificatie varieert van het zeer wenselijke A-label (zeer energiezuinig) tot het minder gunstige G-label (zeer energieverspillend).

Het bezitten van een gunstig energielabel brengt niet alleen voordelen met zich mee voor de koper, maar ook voor de huiseigenaar. Het verschaft cruciale informatie over de energieprestaties van de woning, wat weer bijdraagt aan weloverwogen beslissingen omtrent energiebesparende maatregelen. Daarnaast resulteert een gunstig label vaak in aanzienlijk lagere energiekosten, wat op zijn beurt de maandelijkse hypotheeklasten ten goede komt. Sommige toonaangevende geldverstrekkers, waaronder ASN, gaan zelfs zo ver dat ze lagere hypotheekrentes aanbieden voor energiezuinige woningen, simpelweg omdat de lagere energiekosten het risico voor de geldverstrekker aanzienlijk verminderen.

Hogere maximale hypotheek door energielabel

Vanaf het jaar 2024 krijgt het energielabel dus een nog prominentere rol bij het bepalen van de maximale hypotheek. Bijvoorbeeld, voor woningen met een A- of B-label wordt een aanzienlijk bedrag van ā‚¬10.000,- niet meegerekend bij de inkomenstoets. Voor woningen met een C- of D-label is dit bedrag nog steeds substantieel met ā‚¬5.000,-. Deze maatregel betekent concreet dat kopers van energiezuinige woningen minder eigen vermogen hoeven in te brengen omdat ze een hoger bedrag kunnen lenen.

energielabels hypotheek
Extra te lenen bedrag per energielabel

Advies nodig bij de aankoop van een nieuwe woning? Wij helpen je graag!

Kortom, een gunstig energielabel blijkt niet alleen gunstig voor het milieu te zijn, maar manifesteert zich tevens als een financiƫle troef bij het aanschaffen van een woning. De voordelen strekken zich uit van lagere maandelijkse lasten tot een verminderd risico voor geldverstrekkers, en dragen zo bij aan een duurzamere en financieel verstandige woningkeuze.

Heb jij hulp nodig bij de verkoop en/of aankoop van een woning? Wij helpen je graag verder. Neem gemakkelijk contact op of kom langs bij ons kantoor op de Nieuwstraat 74-78 in Purmerend.