Het prijsverschil tussen nieuwbouwwoningen en bestaande woningen in Nederland stijgt šŸ”

De kloof tussen nieuwbouwwoningen en bestaande woningen in Nederland vertoont een gestage groei, zoals onthuld door de meest recente Thermometer Koopwoningen najaar 2023 van WoningBouwersNL. Het rapport schetst een ontnuchterend beeld van de huidige situatie, met enkele opmerkelijke constateringen die de dynamiek van de vastgoedmarkt in kaart brengen. In deze blog bespreken we de belangrijkste bevindingen uit het rapport:

Het prijsverschil tussen nieuwbouw- en bestaande woningen

Het prijsverschil tussen nieuwbouw- en bestaande woningen heeft nu een landelijk gemiddelde bereikt van ā‚¬86.000, een cijfer dat de financiĆ«le kloof tussen deze twee categorieĆ«n woningen pijnlijk weerspiegelt. Deze grote ongelijkheid vertoont niet alleen de uitdagingen waarmee potentiĆ«le huizenkopers worden geconfronteerd, maar werpt tevens een schaduw over de bredere vastgoeddynamiek. De impact strekt zich uit naar verkoopprocessen, beĆÆnvloedt bouwplannen en heeft implicaties voor de algehele stabiliteit van de bouwsector in Nederland.

De verkoopduur van nieuwbouwwoningen zijn langer dan bestaande bouw

De verkoopduur van nieuwbouwwoningen, die gemiddeld 58 dagen langer te koop staan dan hun oudere tegenhangers, wijst op een vertraging in het verkoopproces. Deze trend werpt niet alleen een schaduw over de nieuwbouwmarkt, maar heeft ook gevolgen voor de bouwsector als geheel, waar tal van projecten zijn geannuleerd als gevolg van de moeizame verkoop.

Impact op de bouwsector

Het verkoopproces van nieuwbouwwoningen brengt veel uitdagingen met zich mee, waardoor veel bouwprojecten zijn geannuleerd. Gezien het bestaande woningtekort is dit zorgelijk. De annulering van bouwprojecten draagt bij aan de groeiende kloof tussen vraag en aanbod op de woningmarkt.

De vraag naar kleinere, betaalbare appartementen groeit

De vraag naar kleinere, betaalbare appartementen in plaats van grootschalige, kostbare huizen weerklinkt luider in de bouwindustrie. De bouwers pleiten voor deze verschuiving als een noodzakelijke stap om de woningmarkt nieuw leven in te blazen en de verkoop te stimuleren, gezien de toenemende uitdagingen waarmee de nieuwbouwsector wordt geconfronteerd.

Toenemende behoefte aan woningen

Door de bevolkingsgroei, vergrijzing en immigratiestroom is de behoefte aan woningen enorm. Er wordt zelfs geopperd dat in plaats van een miljoen, twee miljoen woningen nodig zijn om aan deze behoefte te voldoen.

Terwijl de nieuwbouwmarkt zijn uitdagingen ondervindt, biedt een sprankje hoop zich aan in de vorm van een lichte daling van de prijzen van nieuwbouwwoningen en een stijging van de lonen, wat de leencapaciteit van kopers gunstig beĆÆnvloedt. Desalniettemin blijft de situatie complex en vraagt deze om grootschalige oplossingen en doortastende beleidsmaatregelen om de groeiende woningnood het hoofd te bieden.

Full-serivce makelaar nodig? Sopar Makelaars staan voor je klaar!

Heb je hulp nodig bij het aankopen en/of verkopen van een woning? Neem contact op met een van onze makelaars. Daarnaast bieden wij ook hypotheekadvies: vraag hier een vrijblijvend hypotheekgesprek aan.