Huis kopen van je ouders: hoe werkt dat? - Sopar
Kenniscentrum Kennis Wonen

Huis kopen van je ouders: hoe werkt dat?

sopar-029

Sta je voor de mogelijkheid om het ouderlijk huis van je ouders te kopen? Misschien willen jouw ouders hun huis verkopen en zie jij dit als dé plek waar je wilt wonen. Of wellicht willen ze in hun huis blijven wonen, maar hebben ze door de overwaarde weinig te besteden. In dat geval kun je ervoor kiezen om je ouders te helpen door hun huis te kopen. Dit komt vaker voor dan je denkt. Echter, een huis kopen van je ouders verloopt anders dan een reguliere aankoop. Hieronder lees je meer over de diverse mogelijkheden en waar je op moet letten.

Emotionele en praktische overwegingen

Het kopen van je ouderlijk huis kan emotionele reacties oproepen. Dit huis is immers de plek waar je bent opgegroeid en talloze herinneringen hebt gemaakt. Voor veel kinderen is het een droom om het ouderlijk huis over te nemen en er nieuwe herinneringen te creëren. Daarnaast biedt het kopen van je ouders’ huis zeker perspectief, vooral voor starters. Je ouders kunnen zelf beslissen aan wie ze hun huis verkopen en mogelijk tegen een lagere prijs dan de marktwaarde, wat een groot voordeel is in deze tijd.

Financiële mogelijkheden en leningen als je het huis van je ouders koopt

Voordat je het huis van je ouders koopt, is het essentieel om te weten wat je kunt lenen. Met tools van bijvoorbeeld Sopar Hypotheken kun je direct zien wat jouw maximale hypotheek is en wat de maandlasten zullen zijn. Zo krijg je een goed beeld van je financiële mogelijkheden en kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Een redelijke prijs bepalen

Je ouders mogen hun woning voor elke prijs aan jou verkopen, maar het is belangrijk om rekening te houden met fiscale gevolgen. Als de woning onder de WOZ-waarde wordt verkocht, moet je schenkbelasting betalen over het verschil. Ook als de verkoopprijs onder de taxatiewaarde ligt, betaal je overdrachtsbelasting over de getaxeerde waarde. Zorg ervoor dat alles goed wordt vastgelegd bij de notaris om toekomstige onduidelijkheden te voorkomen. Bespreek de mogelijkheden met een notaris om zeker te zijn van de juiste juridische stappen.

Juridische constructies en belastingimplicaties

Er zijn verschillende juridische constructies mogelijk bij het kopen van je ouders’ huis. Denk aan:

  • Blote eigendom van het huis overdragen
  • Huis verkopen met huurrecht

Bij het kopen van je ouders’ huis moet je vaak schenkbelasting betalen. Ouders mogen echter een schenking doen, die je kunt verrekenen met de koopprijs. Als je ervoor kiest om het huis van je ouders te kopen en aan hen te verhuren, kunnen je ouders de overwaarde gebruiken voor extra financiële ruimte, zoals voor vakanties of als pensioenbuffer.

Huurprijs en belasting

Bij het verhuren van het huis aan je ouders moet je een passende huurprijs hanteren. De Belastingdienst beschouwt 6% van de WOZ-waarde als een redelijk huurtarief per jaar. Als je minder huur vraagt, kan je te maken krijgen met erfbelasting over het te weinig betaalde bedrag. Informeer je goed over de fiscale gevolgen van het kopen en verhuren van het huis. Je ontvangt bijvoorbeeld geen hypotheekrenteaftrek meer en de woning valt in box 3 voor vermogensbelasting. Ook de overdrachtsbelasting bedraagt in dit geval 8%.

Auteur sumedia
Deel dit artikel

Afspraak plannen?

Leuk! Laat je gegevens achter, dan nemen snel contact met je op. Liever direct contact? Bel ons kantoor op 0299-420097.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Inschrijven nieuwbouwprojecten

Laat je gegevens achter en wij nemen spoedig contact met je op! Liever direct contact? Bel ons kantoor op 0299-420097.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Meer weten over hypotheken?

Laat je gegevens achter en wij nemen spoedig contact met je op! Liever direct contact? Bel ons kantoor op 0299-420097.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Deze woning delen