Klaar voor een Nieuw Avontuur? Ontdek de Financiële Voordelen van Nieuwbouw met Sopar Makelaars!

Klaar voor een Nieuw Avontuur? Ontdek de Financiële Voordelen van Nieuwbouw met Sopar Makelaars!

Je hebt de knoop doorgehakt: je bent klaar voor de volgende stap en wilt verhuizen naar je droomwoning. Terwijl je door Funda bladert, zie je talloze prachtige huizen voorbij komen. Sommige trekken direct je aandacht vanwege hun sfeer en prijs. Maar wat dacht je van nieuwbouw? De gedachte aan een gloednieuw huis is aantrekkelijk, maar hoe zit het financieel? Is dit het juiste moment om voor nieuwbouw te kiezen? Sopar Makelaars zet alle financiële voordelen voor je op een rij, en je zult verrast zijn!

Sommige mensen aarzelen bij nieuwbouw, vooral vanwege het idee van tijdelijke dubbele lasten. Wanneer je nieuwe huis nog in aanbouw is, wil je natuurlijk ergens wonen. Dat betekent dat je de hypotheek van je huidige woning moet behouden. Tegelijkertijd start je vanaf het moment dat de grond wordt overgedragen aan de projectontwikkelaar met het betalen voor je nieuwbouwwoning. Tijdens de bouw draag je maandelijks bij aan je hypotheekrente en eventuele aflossing. Dit bedrag groeit geleidelijk, omdat je bouwdepot steeds leger wordt. Maar laat dit je niet ontmoedigen, want er zijn goede redenen om voor nieuwbouw te kiezen!

Nieuwbouw heeft enkele duidelijke financiële voordelen. Tijdens de bouw heb je inspraak in het ontwerp van je woning, kun je aanpassingen laten doen en ben je de allereerste bewoner. Je hoeft geen rekening te houden met de keuzes van vorige bewoners, en dat bespaart je geld. Bovendien zijn er geen “kosten koper”, zoals een bouwkundige keuring en overdrachtsbelasting, wat normaal gesproken 3 tot 4% van de totale kosten bedraagt. Dit maakt de totale prijs van een nieuwbouwwoning lager dan die van een bestaande woning. Dus, voor een compleet nieuwe woning betaal je minder dan voor een bestaand huis. Maar er is nog meer!

Ondanks de initiële hogere kosten, verdient nieuwbouw zich snel terug, en wel om meerdere redenen. Het grootste voordeel is dat de waarde van nieuwbouw sneller stijgt. Vaak stijgt de waarde al tijdens de bouw. Je nieuwe woning heeft vanaf dag één al overwaarde. En dat is geweldig! Banken begrijpen dit en daarom is financiering vaak eenvoudiger dan bij bestaande bouw. Zo ben je eigenlijk al van het grootste nadeel af: de dubbele woonlasten.

Investeer je in nieuwbouw, dan merk je meteen dat je maandelijkse energiekosten lager zijn. Natuurlijk hangt dit af van je gezinssamenstelling en de grootte van je huis, maar in vergelijkbare situaties zijn de kosten beduidend lager in een nieuwbouwwoning. Materialen zijn geavanceerder, de eisen zijn strenger en er zijn talloze energiezuinige oplossingen beschikbaar. Duurzaamheid speelt vaak een grote rol in recent opgeleverde nieuwbouwprojecten. Je profiteert langdurig van de lagere energiekosten en de investering in nieuwe materialen. Bovendien zijn de onderhoudskosten lager, want in de eerste jaren hoef je geen grote vervangingen of renovaties te doen, wat bij bestaande bouw vaak wel het geval is.

Laten we ook twee belangrijke punten niet vergeten: meerwerk en de tuin. Beide kunnen in de laatste bouwfase behoorlijk oplopen en voor verrassingen zorgen. Meerwerk ontstaat meestal door onvolledig inzicht in alle mogelijkheden en benodigdheden vooraf. Een ervaren makelaar in nieuwbouw kan je in de beginfase uitstekend adviseren over de kosten en je wensenlijst. Als je vooraf duidelijkheid hebt over de kosten en je wensenlijst, is het risico op extra kosten achteraf veel kleiner. Hetzelfde geldt voor de tuin.

Hier zijn de voordelen van nieuwbouw nog eens op een rijtje:

  • Lagere aanschafkosten
  • Snellere waardestijging na oplevering
  • Energiezuinigheid
  • Comfortabel: goed geïsoleerd en voldoet aan strenge geluidsisolatienormen
  • Lage onderhoudskosten in de eerste jaren

Natuurlijk kun je voorafgaand aan de aankoop niet door je eigen nieuwbouwwoning lopen, moet je meestal langer wachten op de verhuizing en krijg je tijdelijk te maken met dubbele woonlasten. Maar onthoud dat nieuwbouw financieel een slimme keuze is. Wil je weten wat dit voor jouw situatie betekent? Aarzel niet om contact op te nemen met de experts van Sopar Makelaars. Als specialisten in nieuwbouw staan we klaar om je vrijblijvend te adviseren, en we helpen je graag bij de start van jouw nieuwe avontuur!