Je weet het zeker, waar je nu woont is het niet meer. Het is tijd voor een nieuwe stap. Je wilt verhuizen. Via Funda komt een enorme hoeveelheid aan woningen op je scherm voorbij. Bij de meeste scroll je snel door en sommige huizen trekken je aandacht. Vaak getriggerd door sfeer in combinatie met de prijs. Er staan dan ook voornamelijk bestaande woningen in je voorkeurslijst en toch blijft de gedachte aan nieuwbouw knagen. Het idee van een gloednieuwe woning is aantrekkelijk, maar wat houdt het financieel allemaal in? Is het in deze markt nu wel of niet gunstig om voor nieuwbouw te gaan? Sopar Makelaars zet de financiële voordelen voor je op een rij.
Soms kijken mensen op tegen het idee van nieuwbouw. Dat komt, niet in de laatste plaats, door het gegeven van tijdelijke dubbele lasten. Wanneer je huis nog in aanbouw is, wil je natuurlijk ook gewoon kunnen wonen. En dat betekent dat je de hypotheek van je bestaande huis aan moet houden. Tegelijkertijd betaal je vanaf de dag dat de grond wordt overgedragen aan de projectontwikkelaar al voor je nieuwbouwhuis. Tijdens de bouw betaal je elke maand je hypotheekrente en eventueel een aflossing. Dat maandelijkse bedrag loopt op omdat je bouwdepot steeds leger raakt. Dit vooruitzicht weerhoudt sommige mensen om voor nieuwbouw te kiezen, maar is dat wel terecht?
Nieuwbouw simpelweg goedkoper in aanschaf
Uiteraard heeft een nieuwbouwwoning ook voordelen ten opzichte van bestaande bouw. Zo kun je tijdens de bouw meebepalen hoe je woning eruit gaat zien, kun je aanpassingen (laten) doorvoeren en ben je uiteindelijk de allereerste bewoner. Je hebt niet te maken met de keuzes van andere bewoners voor je. Voor deze keuzes betaal je dus ook niet. Bovendien betaal je geen “kosten koper” in de vorm van een bouwkundige keuring en de overdrachtsbelasting. Dit is ongeveer 3 tot 4% van de totaalsom en dat maakt de totale prijs van een nieuwbouwwoning lager dan die van een bestaande. Je bent dus voor een compleet nieuwe woning minder kwijt dan wanneer je een bestaand huis koopt. Voldoende reden om te gaan voor nieuwbouw dus, maar er is meer.
Hoewel de initiële lasten hoger zijn, verdient een nieuwbouwwoning zich om meerdere redenen snel terug. Het grootste voordeel is dat nieuwbouw sneller stijgt in waarde. Vaak al tijdens de bouw loopt de waarde van je huis op. Vanaf de eerste dag dat je er woont, heeft je woning dus al overwaarde. En dat is prettig. Dat weten de banken ook en mede om die reden is het financieren vaak eenvoudiger dan bij bestaande bouw. Hiermee ben je eigenlijk al af van het grootste nadeel: de dubbele woonlasten.
Investeren in nieuwbouw loont direct
Een ander voordeel dat je direct merkt als je van een ouder huis naar een nieuwbouwwoning verhuist, is dat je maandelijkse energiekosten lager zijn. Uiteraard is dit ook afhankelijk van je gezinssamenstelling en de grootte van het huis, maar in vergelijkbare situaties betaal je aanzienlijk minder in een nieuwbouwwoning. Materialen zijn beter geworden, de eisen strenger en de oplossingen verveelvoudigd. In veel nieuwbouwprojecten die recent zijn opgeleverd, is duurzaamheid een groot goed. Je profiteert langdurig van de lage energiekosten en van je investering in nieuw materialen. De onderhoudskosten zijn een ander item waar je flink op gaat bezuinigen. Er hoeven de eerste jaren geen zaken vervangen of vernieuwd te worden en dat is bij bestaande bouw nog wel eens anders.
Wat je niet mag vergeten
Wil je optimaal profiteren van nieuwbouw dan is het verstandig om rekening te houden met twee zaken die wel eens vergeten worden: het meerwerk en de tuin. Beide kostenposten kunnen in de laatste fase van de bouw nogal oplopen en daarmee voor onrust zorgen. Meerwerk komt doorgaans voort uit onvolledig inzicht in alle mogelijkheden en noodzakelijkheden vooraf. Een makelaar met ervaring in nieuwbouw kan je hier juist in de opstartfase goed in adviseren. Wanneer je het kostenplaatje en je wensenlijst vooraf helder hebt, is het risico op meerkosten achteraf veel lager. Hetzelfde geldt voor je tuin.
De voordelen van nieuwbouw op een rijtje:
- Lagere aanschafkosten
- Snellere waardestijging na oplevering
- Energiezuinig
- Comfortabel: goed geisoleerd en voldoet aan de strengste eisen van geluidsisolatie
- Laag risico op onderhoudskosten in de eerste jaren
Natuurlijk kun je voorafgaande aan de koop niet door je eigen nieuwbouwwoning lopen, moet je doorgaans langer wachten op de verhuizing en wordt je tijdelijk met dubbele lasten opgescheept. Maar feit blijft dat een een nieuwbouwwoning financieel een verstandige keuze is. Ben je benieuwd wat het voor jouw situatie betekent? Neem dan gerust contact op met de makelaars van Sopar. Als nieuwbouwspecialist zijn we je graag van dienst met een vrijblijvend advies.