Tips voor de aanschaf van nieuwbouw

Met het kopen van een nieuwe woning ga je doorgaans niet over een dag ijs. Zeker niet wanneer je te maken hebt met meerdere bewoners. Samen met je partner en met eventuele kinderen op één lijn zitten, vergt een goede inventarisatie en simpelweg afspraken maken. In welke plaats moet het huis staan, hoe groot moet het zijn, wat is het budget en welke stijl past bij jullie? Kies je voor bestaande bouw of voor nieuwbouw? En als je dan voor nieuwbouw gaat. Waar moet je dan allemaal op letten?

LEES ONDERSTAANDE TIPS EN JE WEET ZEKER DAT 

1. Je geen kat in de zak koopt, jouw budget klopt!
2. Je nooit je aankoop halverwege hoeft af te breken
3. Je nooit verbaasd bent op de dag van de overdracht 

We spreken Jeroen Klene, makelaar in Purmerend en omgeving Groot Waterland. Hij houdt zich dagelijks bezig met het begrijpelijk vertalen van plannen, tekeningen en contractstukken inzake nieuwbouwwoningen. “Ik zie dat mensen steeds groter willen, steeds ruimer. En alles moet perfect zijn. Dat lag vroeger genuanceerder. Mensen zijn mondiger en beter geïnformeerd, veelal via online bronnen. Het is voor de makelaar dan ook zaak om vanaf de start duidelijk te zijn en de verwachtingen tot op detailniveau te managen. Daarnaast is het natuurlijk fantastisch als je kunt helpen met het laten kwijtschelden van te betalen rentes of minderwerk na afloop van de bouw. Het gemiddeld verkooptraject duurt drie tot zes maanden, de bouw al snel een jaar. Makelaar en koper moeten het echt samen doen en dan zijn een goede klik en heldere communicatie van groot belang.”

Jeroen zet hieronder vijf belangrijke zaken voor je op een rijtje. Handig, zeker wanneer het je eerste keer is.

  1. Maak een wensenlijst

Wanneer je een huis koopt dat al is gebouwd, bekijk je live het huis. Je loopt er doorheen, je ziet de voor- en de nadelen en je hebt direct een beeld van hoe je het zou willen hebben. Bij de aanschaf van een nieuwbouwwoning heb je die luxe niet. Je zult het moeten doen met tekeningen of in het meest positieve geval met een 3D-animatie. En ook al worden deze oplossingen steeds beter, het blijft lastig voorstellen hoe de ruimtes gaan aanvoelen in het echt.

Het is dus belangrijk om inzicht te hebben in alle zaken die je belangrijk vindt in je toekomstige huis. Denk aan voldoende licht in de woonkamer, een open keuken en de grootte van de slaapkamers. Tip: begin bij de zaken die je nu fijn vindt in je huidige woning en vul die aan met de dingen die je mist. Rondkijken bij vrienden en familie helpt ook om inspiratie op te doen. Op basis van de wensenlijst ga je bekijken wat de mogelijkheden zijn. Verdeel de wensen vervolgens in ‘need to haves’ en ‘nice to haves’. Wat is noodzaak en wat is leuk?  Zo kun je eenvoudiger kiezen als er meerdere opties zijn.

  1. Stem je wensen of op je budget

Uiteindelijk start het allemaal met een wens, een droom, maar die moet natuurlijk wel realistisch zijn. Een oneindige lijst van wensen zorgt slechts voor teleurstelling. De financiele consequenties zijn niet te onderschatten. Je wilt geen zorgen hebben over de betaling van je huis. Niet bij de start, maar ook niet na een paar jaar. Het gaat in de meeste gevallen tenslotte om de grootste aankoop van je leven. Laat je uitgebreid voorlichten over de (on)mogelijkheden. Wat is haalbaar en wat is verstandig?

Haalbaarheidscheck

Je zult moeten starten met een haalbaarheidscheck. Bij een haalbaarheidscheck bespreek je jouw financiële situatie met je hypotheekadviseur. Die controleert of je de nieuwbouwwoning en de bijkomende kosten kunt betalen. Je ontvangt na een positieve uitslag een verklaring van de hypotheekadviseur. Hiermee kun je op de gewenste woning bieden.

Een goede financieel adviseur zal je daarnaast informeren over de voor- en nadelen van verschillende hypotheekvormen en de bijbehorende verzekeringen, toegespitst op jouw situatie. Zo maak je een afgewogen beslissing.

Meer- en minderwerk

Houd ook rekening met het meer- en minderwerk aan je nieuwe woning. Het voordeel van nieuwbouw is natuurlijk dat je de woning direct kunt aanpassen aan je wensen. Maar dat is vaak niet gratis. Bij meerwerk of zogenaamde ‘opties’ maak je aanvullende keuzes waar letterlijk meer werk voor moet worden gedaan. Deze opties zorgen ervoor dat de aankoopprijs van de woning stijgt. Bij minderwerk wil je bepaalde standaard zaken niet uitgevoerd zien. Je krijgt in die gevallen een bedrag terug.

  1. Neem een nieuwbouwmakelaar mee

Ben je op zoek naar een nieuwbouwwoning? Laat je dan begeleiden door een makelaar uit de regio. Een makelaar met ervaring adviseert je graag in een vroegtijdig stadium over de (on)mogelijkheden. Zo ben je ruim voor de markt op de hoogte van de specificaties van de verschillende woningen. De makelaar begeleidt je gedurende het gehele traject van de aanschaf tot en met de oplevering van de woning. Hij gaat dieper met je in op de bouwtekeningen en de plannen van de ontwikkelaars en de gemeente en legt in heldere taal uit hoe alle contractstukken in elkaar steken. Bovendien adviseert hij je over de financiële consequenties en mogelijke oplossingen en over alle beslissingen over meer- en minderwerk.

  1. Financiering nieuwbouw / dubbele hypotheek

Bij nieuwbouw krijg je te maken met dubbele woonlasten tijdens de bouwperiode. Het huis is al van jou, maar je kunt er nog niet wonen. Je huurt dan of bent in die periode ook nog eigenaar van je bestaande huis. Uiteraard is het in sommige gevallen ook mogelijk tijdelijk ergens anders “in te wonen”. In de andere gevallen heb je drie mogelijkheden om de dubbele lasten te financieren:

Overbruggingskrediet

Met het overbruggingskrediet leen je geld van een geldverstrekker. Er zijn meerdere voorwaarden aan verbonden en dit tijdelijke krediet is dan ook niet altijd mogelijk. Bovendien is de lening niet gratis. Je betaalt een bedrag aan de notaris voor het afsluiten ervan en bij de overdracht van je nieuwe woning betaal je direct de gehele lening af. Bekijk vooraf goed aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Meefinancieren in de hypotheek

Bij sommige geldverstrekkers kun je de hypotheekrente die je betaalt tijdens de bouwperiode meefinancieren in je hypotheek. Je betaalt in dit geval hogere kosten per maand gedurende de looptijd van je hypotheek. Deze lening is niet aftrekbaar van de belasting, omdat het niet onder de eigenwoningschuld valt. De rente kun je daarentegen wel aftrekken van je belastbaar inkomen.

Een lening of schenking

Hebben je ouders nog voldoende geld op de bank? Dan kun je het benodigde bedrag wellicht lenen bij je ouders, mits je dit vastlegt bij de notaris en daadwerkelijk rente betaalt. In de meest luxe positie kunnen zij het bedrag ook aan je schenken. Blijft dit bedrag beneden de €100.000,- dan betaal je hierover geen belasting.

  1. Houdt het bouwproces in de gaten

Je hebt je woning aangekocht en de bouw start. Wees verstandig en blijf op de hoogte van de voortgang. Het is aan te raden om regelmatig een kijkje te nemen tijdens de bouw, zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan bij de sleuteloverdracht. Je wilt tenslotte dat alle afspraken worden nagekomen door het bouwbedrijf. En wanneer alles af is, wordt het doorgaans moeilijker om bepaalde fouten te herstellen. Als je gebreken hebt geconstateerd dan heeft de bouwer na ondertekening van het opleveringsrapport nog 3 maanden om de fouten te herstellen.
Een nieuwbouwwoning aanschaffen is misschien niet heel eenvoudig, maar het moet vooral ook leuk zijn.

Zo, nu weet je hoe je zonder risico en met het juiste budget op zoek kunt naar jouw droomwoning. Succes met alle voorbereidingen en zoek specialisten waarop je kunt bouwen of kijk ook eens op de website van bewustnieuwbouw.nl