De essentiële ‘luxe’ van een aankoopmakelaar

Wanneer je besloten hebt te willen verhuizen en kiest voor bestaande bouw, dan wordt het zoeken geblazen. En de huidige markt maakt het er niet eenvoudiger op om de woning van je dromen te bemachtigen. De prijzen liggen hoog, er zijn veel gegadigden en de huizen worden dan ook snel verkocht. Soms wel heel snel. Ondanks de lessen die we hebben gehad tijdens de vorige crisis, zien we dat veel mensen overhaast beslissingen nemen. Want je moet snel zijn, toch? 

Juist in deze markt is het belangrijk om verstandige keuzes te maken voor de toekomst. Natuurlijk is het aantrekkelijk dat de rente laag is en het economisch goed gaat. Dat zorgt ervoor dat je je eigen huis sneller kunt verkopen en vaak met een flinke overwaarde. Deze overwaarde maakt het weer mogelijk om een mooier huis te kopen dan je in eerste instantie wellicht voor ogen had. Maar pas op! Men heeft de neiging zich iets te eenvoudig rijk te rekenen. Het doorrekenen van de opbrengst van je bestaande huis, de investering in een nieuwe woning en de daarbij behorende aanpassingen zijn niet de enige kosten die je mee moet nemen. Kijk bijvoorbeeld ook goed naar de aanpassingen in de jaren erna. Een bestaand huis kan kosten met zich meenemen in de jaren die volgen. Bovendien kan een groter huis ook zorgen voor hogere lasten op het gebied van energie en onderhoud.

Check en dubbelcheck je berekeningen
Belangrijk, zeker in deze tijd, is wat wij noemen: de “reality check”. Laat een onafhankelijke partij beoordelen hoe je jouw berekeningen hebt uitgevoerd. Is je optelsom wel volledig, kloppen alle cijfers en is de geschatte verkoopwaarde van je eigen huis wel realistisch? Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig en kosteloos een waarde-indicatie laten uitvoeren, maar dit is nog geen volledige taxatie. Daarnaast wil je een deskundige laten kijken naar de woning waar jij je oog op hebt laten vallen. Is het voorstel wel zo goed als dat je denkt, koop je geen kat in de zak? Denk dus goed na over de ‘onderzoeksplicht van koper’ die je hebt. Deze ‘onderzoeksplicht van koper’ houdt in dat je als koper de staat van de woning moet onderzoeken vóór aankoop.

Laat je droomhuis, je droomhuis blijven
Als aankoopmakelaar controleren en adviseren we. Hiermee voorkomen we dat je een woning koopt die te duur is of uiteindelijk niet voldoet aan je wensen en mogelijkheden. Als aankoopmakelaar zorgen we voor een bouwtechnische keuring, maar nemen we ook graag het bieden voor je uit handen. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Zeker in deze markt is het raadzaam grenzen te stellen. Je wilt niet dat je droomhuis een strop om je nek wordt. Uiteraard bepalen we vooraf samen de strategie en dat maakt de kans op succes alleen maar groter. We zijn als eerste op de hoogte en zitten bovenop het aankoopproces. Daar hoef jij je niet druk om te maken. Samen zorgen we ervoor dat je droomhuis, je droomhuis blijft, ook als de omstandigheden veranderen.

Een aankoopmakelaar bij Sopar is dus geen luxe, maar een verstandige investering. In praktijk verdient onze aankoopmakelaar zich in vele gevallen terug. De zekerheid van een juiste aanpak voorkomt bovendien een hoop spanning. Uiteindelijk wil je zorgeloos wonen en moet je droomhuis ook echt een thuis zijn.